Derfor velger jeg ekte

chanelI dag var jeg gjest på TV2 Nyhetskanalen sammen med næringsminister Monica Mæland, for å snakke om piratkopiering av merkevarer. Dette er grunnene til at jeg alltid velger ekte.

Et par solbriller kjøpt på stranda i Syden. En veske med logoen du har drømt om å eie. Et par stiletter med røde såler. Er det så innmari farlig om disse luksusvarene er sånn bittelitt falske, da? Vel, sannheten er at falske designervarer er langt farligere enn vi tror.

I dag lanseres nettsiden Velgekte.no, som skal hjelpe norske forbrukere og bedrifter med å navigere i et landskap som blir stadig mer oversvømmet av piratkopier og jukseprodukter, enten det er legemidler eller leppestifter, kosebamser eller klær. Problemet med kopiering av merkevarer er faktisk blitt så stort på verdensbasis at Europol nå har løftet temaet opp på listen over Europas største trusler innen kriminalitet, sammen med narkotika, hvitvasking og våpenhandel. Hvorfor det? Er det fordi Europol er så opptatt av å beskytte de multimilliondollar-tjenende motehusene i Italia og Frankrike, slik at de ikke skal gå glipp av tusenlappene til bloggerne som siklende og skjelvende køer opp utenfor Rue Cambon? Eller fordi bareMinerals gråter en skvett hver gang en pakke med pudder fra barMineralos shippes fra Kina til Oslo? Selvsagt ikke.

Grunnen til at kopieringsindustrien er så farlig, er at den henger tett sammen med annen organisert kriminalitet. De som tjener fett på å selge fake Louis Vuitton-vesker på nettet, bruker ofte pengene du gir dem på ting som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen din. I tillegg produseres varene i fabrikker som ikke er underlagt noen form for kontroll. Hvis du er bekymret for hvordan arbeiderne til H&M har det, bør du i hvert fall bekymre deg over hvordan joggeskoene som “nesten” er Stan Smith ble laget. Du kan også være sånn rimelig sikker på at miljøhensyn ikke står på toppen av sjekklisten på denne fabrikken.

Men kopivarene er ikke bare farlige for samfunnet. De kan være farlige for deg også. Tollvesenet har beslaglagt leketøy som inneholder ulovlig store mengde kvikksølv. Og mineralpudderet som kostet next to nada på nettbutikken kan fort inneholde kjemikalier som du ellers ikke ville rørt i med ildtang. Alt fake inneholder ikke farlige stoffer. Men de er garantert produsert på absolutt billigst måte, og det er ingen kontroll av de ferdige produktene. Er det virkelig verdt det å risikere helsen din for å spare noen kroner?

Grunnen til at mange av oss drømmer om akkurat den Chanelvesken, eller de solbrillene fra Gucci, er at de symblierer noe glamorøst. En eksklusiv livsstil som vi ser på tv og i motemagasiner. Men hvor glamorøst er det egentlig med billige plastikkvarer som ødelegger helse, samfunn og miljø? Som faller fra hverandre etter kort tid og blir til miljøfarlig avfall på en søplefylling nær deg? Og som i tillegg putter penger i lomma på de virkelig slemme guttene og jentene?

I tillegg robber du designerne for deres åndsverk. Du snylter på deres arbeid. Og den falske merkevaren symboliserer at du ikke bryr deg. Men hvis ikke noen av disse argumentene biter på deg, kan jeg jo legge til at kopivarer er harry. Sylharry. Finn din egen stil, og dropp juggelet. Spar til veska du virkelig drømmer om hvis det gjør deg lykkelig. Eller dropp designerkjøret og velg noe unikt. Men ikke pynt deg med billig logoplastikk som et juletre i Las Vegas. Å pynte seg med falske fjær vitner bare om usikkerhet.

Ønsker du en levende moteindustri der dyktige designere stadig utvikler nye produkter som gjør verden vakrere og gladere?

Ønsker du å bygge opp under kvalitet, og ta et grep mot den forsøplende bruk-og-kast-mentalliteten som bryter ned planeten vår?

Er du opptatt av gode arbeidsforhold for fabrikkarbeidere i utviklingsland?

Synes du det er greit å vite hva produktene du kjøper faktisk er laget av?

Og er du sånn over middels opptatt av å ikke legge penger i lomma til menneskesmuglere, narkotikahandlere og terrorister?

Da er valget enkelt: Velg ekte.

Les mer om hvordan du kan avsløre fake designervarer på velgekte.no.

 

7 Comments

 • Reply March 12, 2015

  Emilie

  Mange gode argumenter 🙂 Selv kjøper jeg ikke billigkopier, men holder meg til merker som allerede er rimelige. Dette rett og slett fordi jeg er student og ikke eier penger for tiden.

 • Reply March 12, 2015

  Pia Vinningland

  Endelig noen som får sakt det! Et utrolig godt gjennomført innlegg fra deg, og jeg digger det! Har prøvd å fortelle dette til alle mine veninner og familie som reiser charter til tyrkia for å kjøpe LS og MK vesker, men nå har du endelig gitt meg de rette argumentene 🙂 Har alltid fortalt folk at det er harry, og et trent øye ser om den er ekte eller ikke! hehe.

 • Reply March 12, 2015

  Drea Karlsen

  For et bra innlegg! Veldig opplysende om ting mange kanskje ikke tenker over. 🙂

 • Reply March 13, 2015

  Fru Perez

  Takk for dette innlegget! 🙂

 • Reply March 13, 2015

  Maria Volpe

  Så godt du skriver om dette! Jeg er veldig enig med deg. Personlig lever jeg etter en ordentlig ovenfor 20 fake eller veldig dårlig kvalitet. Skulle ønske det ble satt mer pris på kvaliteten og håndarbeide i fine ting, for det er veldig mye jobb å gjøre det bra. Og kanskje aller viktigst det du sier om kriminaliteten rundt piratkopier.

 • Reply March 14, 2015

  heidi

  Du glemte dyrene. Hvor mange dyr i Asia lever ikke grusomme liv før de blir flådd levende. Et raskt google søk vil forhåpentligvis få deg til å endre mening om den flotte design vesken du får til en brøkdel av prisen den ekte koster

 • Reply March 17, 2015

  Ingrid-Elisabeth

  Takk, du satt virkelig ord på hva jeg føler og mener! Fake er harry og respektløst. Kjøper du en klassisk, god skinnveske så har man en veske for mange år framover om man tar godt vare på den!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.