Juledetox

bilde (5)Jeg har bestemt meg for å avslutte 2014 med faste og en skikkelig rensekur. Det betyr den rareste julebordsesongen noensinne.

Tiden før julefeiringen har opp igjennom historien blitt dedikert til faste og ettertanke i mange kulturer. Ved å enten faste helt eller kutte ut noe fra kostholdet, som kjøtt, gir man kroppen et pusterom samtidig som man viser takknemlighet og verdsetter det man har. Før den fete julefeiringen tar man rett og slett en pause, stopper opp og restarter kroppen. Da smaker jo feiringen så mye bedre etterpå også.

Men i vårt samfunn gjør vi det stikk motsatte: vi kjører på med trailerlass med fet julemat og fosser av alkohol før julefesten engang har startet. Og når julekvelden så endelig kommer, har mange av oss for lengst satt all overfloden i halsen. Jeg vil gå 2015 imøte med en sunnere kropp, et klarere sinn og mer overskudd enn jeg hadde ved inngangen i året. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre en rensende kickstart-kur – midt i den verste julebordsesongen.

I helgen startet jeg derfor på Forever Livings Kickstart-program, hvor jeg de første to dagene kun skulle “spise” et ferdig oppsatt program med kosttilskudd i pilleform (blant annet med næringsrik bipollen) og aloe vera gel (som er en juice som man drikker). Og vann. Masse, masse vann. Når sultfølelsen blir for sterk, knasker jeg på cherrytomater og klementiner.

To dager uten fast føde hørtes skremmende ut, men selv om man kjenner på sulten, har det gått relativt greit. Å velge å gjennomføre en detox når fristelsene rundt omkring deg er på sitt absolutte maksimumsnivå er alt annet enn enkelt, men jeg får i hvert fall testet viljestyrken min! Og jeg kjenner at mesteparten av sulten og “cravingsen” sitter i hodet. Jeg har lyst på alt som smaker godt, men det er ikke sånn at jeg virkelig trenger det.

Energinivået er litt lavere enn vanlig, men jeg har fint klart å komme meg på Artesia for å svømme (jeg venter med høyintensitets trening til etter disse to dagene). Den største utfordringen var helgens julebord, der jeg satt med vannglasset mitt og stirret lengselsfullt på pinnekjøttet til kollegaene mine…

I dag er første dag hvor jeg kan spise et måltid ved siden av aloe vera- og kostilskuddsprogrammet (som følges i de 9 dagene kuren varer). Fra og med i dag blir også proteinshake inkludert i rensekuren, og jeg drikken en shake til frokost og nå snart en til som lunsj. Jippi!

Etter to dager med faste og et langt høyere inntak av vann enn normalt merker jeg at hodepinen som ofte kom snikende på ettermiddagen er helt borte. Og jeg sover bedre. Mye bedre. Nå er jeg innmari spent på hvordan jeg vil ha det etter de neste syv dagene på juedetox..

Hva synes du? Kunne du tenke deg å gjøre en slik rensekur midt i julebordsesongen?

1 Comment

  • […] og motemenneske Marianne Jemtegård testa nyleg juledetox som eit hardtslåande innlegg i debatten om julas fråtsingar. Takk for at du tar kampen, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.