Weekend i Chablis

IMG_5021Hva gjør du når varmen i Paris blir alt for mye? Hvis du er skikkelig heldig, setter du deg på toget og tar en helgetur i vinmarkene til Madame Laroche.

IMG_5009Laroche var en av de første chablis-vinene jeg smakte, og siden har den alltid vært en favoritt. I dag er den også en av de aller mest populære vinene i Norge. Da jeg tidligere i år DJ-et for Laroche på deres “winemakers dinner” i Oslo, var vinhusets blonde fyrverkeri og velkjente frontkvinne Gwenaelle Laroche den første til å kaste av seg skoene og danse på bordene. Og da festen til slutt måtte ta en slutt, ble vi enige om å fortsette dansen så snart som mulig. Gjerne i Chablis.

Og slik har det seg at jeg og min kjære Philippe fikk en helg vekk fra 40 graders kokende Paris, i Mekkaet for vinelskere og gourmeter: Chablis.

IMG_5002Hovedkontoret til Laroche ligger 2 timer utenfor Paris, i legendariske Chablis. Omgitt av vinmarker ligger den lille landsbyen der hver innbygger nærmest har sitt eget “Domaine”. Og i sentrum av det hele finner du det gamle klosteret der Laroche har sitt hovedsete, komplett med hotell og egen gourmetrestaurant (vi spiste en lunsj der som var en av de beste matopplevelsene jeg har hatt i år, fra en kokk som elegant balanserer franske tradisjoner med japanske teknikker).

IMG_1173Dette er for eksempel kunstverket av en ostekake vi fikk servert etter vår deilige lunsj. Mmmm.

IMG_5006Inne i klosteret er munkenes gamle vinpresse fortsatt i bruk. I det minste en gang i året, under innhøstingsfestivalen, når druene som gjester fra fjern og nær har samlet i løpet av dagen presses i det gamle treverket. Resten av året får den gamle damen hvile på sine laubær, vel vitende om at hun har vært starten på det som er blitt et verdensomspennende vineventyr.

IMG_5013Nede i kjelleren ligger det flasker som er både 20, 30, 40 og 50 år gamle. De eldste flaskene ligger der i dag mest for gøy, men Madame Laroche forteller at man fint kan lagre hvitvinen sin også. Faktisk blir de bedre med noen år på baken, de også. Og jeg som trodde at det først og fremst var røde viner som hadde godt av et lengre opphold i vinskapet.

IMG_5027En tur til Chablis er selvsagt ikke komplett uten en tur ut i vinmarkene. Madame Laroche tar oss med opp til Grand Cru-markene, der de fineste druene vokser. Grand Cru betyr de aller fineste vekstforholdene for vindruene: best jord, best lysforhold, nok ly for vinden, og det beste klimaet. Druene dyrkes uten særlig mye innblanding i form av sprøyting eller kjemikalier, så det ferdige produktet du får i vinglasset er faktisk et skikkelig naturprodukt!

Utsikten over milevis med vinranker som glitrer i solskinnet er et vakkert syn.

IMG_5018 Det eneste som mangler nå, er noen kalde dråper i glasset. Heldgivis er de aldri langt unna i Chablis.

1Har du lyst til å besøke Chablis?

I så fall må du sjekke ut det nydelige boutique-hotellet Vieux Moulin Hotel, og den tilhørende gourmetrestauranten Au Fil Du Zinc.

 

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.