Bring syn til Tanzania

IMG_6642I forrige uke var jeg i Tanzania for å dele ut briller sammen med Specsavers. Det ble en sterk opplevelse.

Med tusenvis av brukte briller fra norske hjem reiste jeg ned til Zanzibar sammen med Specsavers. Målet var å gjøre synsundersøkelser i samarbeid med SOS Barnebyer, og gi briller donert av norske brillebrukere et nytt liv, på nesen til både nær- og langsynte tanzania. Men den største øyeåpneren fikk vi som delte ut brillene selv.

DSC_0022

Tanzania er et av verdens fattigste land. I befolkningen på 45 millioner mennesker lever 31 millioner under fattigdomsgrensen og må overleve på mindre enn 1 dollar per dag. Synstest og briller står naturlig nok langt nede på prioriteringslisten, og følgene er at millioner av mennesker i Tanzania unødvendig sliter med dårlig syn.

Norske brillebrukere har ofte opptil flere gamle brillepar som kun ligger og støver ned hjemme. Ved å levere dem inn til din lokale Specsavers kan du gi synet – og dermed også muligheten til å lese, lære og jobbe – tilbake til barn og voksne fra Tanzanias slumområder.

DSC_0003

Specsavers satte opp “eyecamp” på den lokale SOS Barnebyen, og tidlig på morgenen vokste køen av gamle og unge som fikk synsundersøkelser av norske optikere og lokale øyeleger.

DSC_0026

Hjemme i Norge har Specsavers katalogisert brillene etter styrke, og samlet de i esker. Min oppgave var å finne rett brille til rett person, og tilpasse disse. Og følelsen av å finne riktig match var ubeskrivelig herlig. Mange kunne lese en tekst eller se noe på lang avstand for aller første gang!

IMG_6632

IMG_6639

Specsavers kommer til å fortsette med denne innsamlingen gjennom hele året, og arrangerer en ny utdeling i Tanzania neste år. Hvis du har lyst til å bidra, finner du din lokale Specsavers her.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.