Det viktige Barnevogn-valget

Et av de viktigste utstyrsvalgene gjør du lenge før babyen kommer. Her er min guide til å velge rett barnevogn.

Artikkelen er laget i samarbeid med Babyshop.

Å finne barnevognen som passer perfekt for deg er et valg som gjøres flere måneder før du har din lille stjerne på plass. Som oftest må vognen nemlig bestilles opp fra butikken, og derfor er det smart å legge inn litt ekstra “buffertid”, for å sikre at vognen er i hus i god tid før den tas i bruk. Men for førstegangsfødende kan det være utfordrende å vite hvilken vogn som passer din nyfødte helt perfekt. Og i den store jungelen av firhjulinger er det fort gjort å se seg blind på fargerike kalesjer, retro kurver og instagramvennlig design. For hvordan vet du egentlig hvilken vogn som passer best når du aldri har trillet så dyrebar last før?

Jeg syntes selv det var vanskelig å vite hva jeg skulle se etter, så jeg gikk til Babyshop på Slependen for å få god hjelp. Først ble jeg overveldet av det store utvalget i butikken, men etter å ha fått god hjelp til å gå igjennom en sjekkliste fant vi fort fram til valget som var perfekt for meg.

Det er mye man skal tenke på når man velger vogn. Og til alle dere som ler usikre på hva dere skal velge, har jeg laget denne sjekklisten som jeg håper kan gjøre valget deres litt lettere. Still deg disse spørsmålene før du kommer i butikken, så er det så mye lettere for personalet å hjelpe deg med å finne den helt perfekte vognen for deg og dine behov. Ok, here it goes:

MARIANNES BARNEVOGN-SJEKKLISTE:

1 – Hva er budsjettet ditt?

De fleste førstegangs-foreldre blir overrasket over hvor mye en barnevogn faktisk koster (det ble i hvert fall jeg!). Men av alle dyre og mindre dyre ting du kjøper til babyen din, så er barnevognen vel kanskje det jeg vil anbefale å legge mest penger på. Hvis drømmevognen blir i dyreste laget er kanskje dette en fin anledning til å hente inn litt hjelp fra venner og familie? Mange har lyst til å gi gaver når de får høre at det er en ny verdensborger på vei. Og i stedet for å få leker, klær eller andre gaver kan du kanskje be om et bidrag til ditt “barnevognsfond”? Du skal tross alt trille rundt med dyrebar last i all slags vær i flere år, så her er det lurt å velge kvalitet.

2 – Planlegger du å få flere barn?

Mange vogner kommer med smarte påbyggingsløsninger slik at barnevognen enkelt kan bli en søskenvogn. Så vurderer du en bror eller søster til babyen din om noen få år, kan det være mange penger spart – og gull verdt – å investere i en vogn med søskenmulighet som for eksempel Bugaboo Donkey. 

3 – Ønsker du en vogn du kan bruke til alt, eller vil du heller ha flere?

En praktisk og letthåndterlig multitaskings-vogn som går til alt er perfekt for deg som bor på begrenset plass, eller rett og slett ikke vil ha alt for mye babyutstyr å hanskes med i det daglige liv. Men sjansen er stor for at du med tiden for eksempel vil ønske deg en lettere “storbyvogn”, en “joggevogn” for mer heftig turgåing og morsjon, og kanskje en sammenleggbar, supersmart sak perfekt til flyreiser og lengre bilturer. Mange vogner kommer nå med smarte løsninger som gjør at du kun trenger å bytte understell, eller for eksempel kan feste bilsetet på vognens understell slik at du kan bruke den til små shoppingturer etc. For meg var denne valgmuligheten alfa og omega i valg av vogn. Selv om jeg med tid og stunder sikkert vil investere i en enklere, sammenleggbar trillevogn til reiser etc, gir min Bugaboo Fox meg nå nok valgfrihet og kombinasjonsmuligheter til at jeg kan klare meg fint med kun en vogn. Og det kommer godt med når du bor noen etasjer opp i en gammel bygård.

4 – Hvor skal du trille?

Bor du i byen eller på landet? Triller du mye på grusveier eller i ulendt terreng, eller er asfalten ditt faste underlag? Snakk med butikkpersonalet om dine hverdagsrutiner, slik at dere sammen finner vognen som har hjul og understell som passer perfekt for nettopp din livsstil.

5 – Hvor bor du?

Er du villaboer med garasje har du helt andre behov enn oss byboere. Vognen kan godt være tyngre og større hvis den til daglig kun skal rulles inn og ut av en garasje. Da ville jeg kanskje valgt en lekker retromodell om scorer maks på stilskalaen, for eksempel Emmaljunga Mondial de Luxe Lounge. Bor du mer landlig til, kan en større og tyngre vogn også gi ekstra stødighet på humpete landeveier. Men hvis du, som meg, derimot er avhengig av å navigere vognen din inn og ut av smale portrom, opp trapper og inn ganger, har du helt andre behov. For meg var det viktig at vognen var så smal som mulig (for å ta minst mulig plass både på trikk og buss, i byrommet og i oppgangen der jeg bor) og så lett som mulig (fordi den må løftes opp trapper flere ganger daglig.

6 – Kjører du mye bil?

Hvis du daglig er avhengig av å ta barnevognen din inn og ut av bil, er vekt og ikke minst enkel montering alfa og omega. Husk også på å velge et bilsete som er kompatibelt med vognmodellen du velger deg, slik at du på kortere trilleturer kun trenger å klikke bilsetet på understellet av vognen din. Jeg valgte meg Maxi-Cosi Pebble, som ved hjelp av en liten adaptor blir kompatibel med Bugaboo Fox sitt understell. Å slippe å pakke den store krybbedelen av vognen inn i bilen for selv de korteste bilturer er rett og slett himmelsk!

7 – Hvor mye lagringsplass trenger du?

Kommer du til å bruke barnevognen som avlastning og “handlevogn” når du drar på shopping? Et soleklart ja sier i hvert fall jeg. En av de store fordelene med å trille rundt på dagtid er jo nettopp at du ikke trenger å bære rundt på handleposene dine lenger. Sjekk derfor hva slags lagringsmuligheter vognen du har sett deg ut har tilgjengelig. En romslig plass mellom hjulene i understellet er utrolig praktisk, og husk også å investere i solide vesker som du i tillegg kan feste ved håndtakene (men bruk kun godkjente vesker til din vogn, så du ikke risikerer ulykker der vognen tipper over).

8 – Ikke glem tilbehøret

Da jeg trillet ut av Babyshop med min herlige Bugaboo Fox glemte jeg en vesentlig ting: De små tibehørene som gjør hver trilletur til en glede: Koppholder til smoothie og iskaffe. En smart liten veske til mobiltelefon, nøkler og lommebok. Myggnetting til varme sommerkvelder. Regntrekk til kalde høstmorgener. Nå har jeg også sett meg ut nytt tilbehør som jeg trenger etter hvert som vi går den kalde, fine tida i møte: Vognmuffe til hendene fra Tinkafu med matchende kant til kalesjen i fuskepels (helt ubeskrivelig nydelig), og varm, god vognpose til min lille prinsesse.

Barselstiden er så vakker og verdifull, og de gylne minuttene og timene sammen med din lille baby går så alt for fort. Daglige trilleturer sammen er med på å styrke båndet mellom dere to, og gi frisk luft, sosialt samvær og litt etterlengtet morsjon. Så pass på at vognen (og tilbehøret) gjør at trilleturen blir “smooth sailing” for både liten og stor.

Lykke til med barnevognshoppingen!

Her har dere en liten video fra da jeg plukket opp min barnevogn, to dager før fødsel i juli:

 

1 Comment

  • Reply September 27, 2018

    Bente

    Hei:) kanskje greit og nevne at å ha en vogn der barnet kan vere vendt mot deg i sittedelen er veldig praktisk;) en barn på 7-8 mnd søker ofte medt øyenkontakt med den som triller, spesielt vist de er litt sutrete kan det være god trøst:). De er selsagt også nysgjerrige på verden men stort sett søker de kontakt med den trygge voksne:) å kunne ha sittedelen begge veier er gull;) lykke til videre, bente:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.