Fem tips for en vellykket Babyshower

Slik lager du tidenes Babyshower.

Å arrangere Babyshower en ganske ny opplevelse for de fleste av oss. Men de siste par årene har stadig flere nordmenn latt seg rive med av denne amerikanske tradisjonen. Og det synes jeg ikke er det minste rart, fordi dette er rett og slett veldig gøy!

Dette er dagen de er fritt frem å meske seg i babyrosa og lyseblått, ballonger, bleiekaker, vimpler, kosedyr og et overdådig gavebord. Alt fylt med boblende, nesten hysterisk babyfryd. For en babyshower blir aller mest gøy hvis du “tar den helt ut”, synes jeg. Dette er tross alt en eneste stor, barnslig tullete og herlig uhøytidelig feiring av vidunderet som snart skal skje, og da blir det ekstra stas hvis du også tør å slå litt ekstra på stortromma.

Etter at jeg viste fram min babyshower på God morgen Norge for noen uker siden, har jeg fått masse spørsmål om hva som skal til for å lage en perfekt “snart mamma-fest”. Og siden jeg brøt med den amerikanske tradisjonen om å få venner til å lage babyshoweren, så lærte jeg ett og annet av å være egen, rosa festgeneral. Og det deler jeg gjerne videre med dere.

Dette er mine fem beste tips for en garanert vellykket babyshower:

1: Velg et sted med personlighet

Mange velger å ha babyshoweren sin hjemme, enten hos den som arrangerer eller hos den gravide selv. Det gir et personlig preg på feiringen, og ikke minste er det praktisk når gjestene kommer med store gaver som da ikke trenger å fraktes videre. MEN: jeg synes også det er utrolig deilig å slippe oppvask, rydd av leilighet og oppdisking av mat. Arrangerer du shower for din venninne eller datter og velger å legge den hjem til henne bør dere i hvert fall også sørge for oppryddingshjelp etterpå.

For meg var det helt umulig å ha babyshower hjemme da jeg er midt i en kjempeoppussing av hele leiligheten, og i tillegg drømte jeg om en hage-babyshower. Derfor falt valget mitt på en av mine favorittrestauranter i Oslo, Park 29, som med sin blomstrende rosehage og gamle, ærverdige villa rett bak slottet var en perfekt ramme for en skikkelig jentete fest. En babyshower starter ofte tidlig på ettermiddagen, og trenger ikke noe stor middagsservering, så her kan du fort forhandle deg fram en god deal hos din favorittrestaurant eller -café. Legg inn bestilling på lett servering som noen salater og litt drikke, så får du også mer tid til det som selvsagt er aller viktigst på denne dagen: Pynt, pynt og PYNT!

2: Ikke spar på pynten

Glem alt som heter skandinavisk minimalisme og kjør på med alt som sier baby på en slik dag. Jeg gikk for et fargetema og en temablomst (lys rosa, bladgrønt og hvitt – og peoner) og lot dette sette føringen for hva jeg pyntet med. Jeg bestilte blant annet opp noen fantastiske enorme pomponger fra Festfabrikken i lys rosa og hvitt som jeg hang fra solparasoller og rundt gavebordet. I tillegg fikk jeg hjelp av mine gode venner på &Balloons som kom med nedbrytbare og miljøvennlige ballonger og laget en helt fantastisk ballongbue til meg. Det er helt lov å spørre venner om hjelp, spesielt hvis du har venner som er ballongdekoratører…

Siden jeg allerede hadde fått noen søte gaver fra leserne mine (blant annet en helt superskjønn strikkebody i pastellrosa, og en leken uro med hvite elefanter), tok jeg de med og hang de opp i rosebusker og hekker på området. Ved å feste rosa gavebånd i trærne laget jeg små “tørkesnorer” hvor søte små babyplagg hang på rekke og rad. Hos Festfabrikken fant jeg små rosa klyper som passet perfekt for et slikt oppheng.

3: Venner og familie i skjønn forening

Hvem skal man egentlig invitere i en babyshower? Jeg synes festen blir aller hyggeligst med en god miks av mennesker: Nære og litt mer fjerne venner blandes med familie. Mennesker som blir viktige i din babys liv er selvskrevne gjester på denne dagen – det er jo tross alt den aller første festen hans/hennes! Jeg inviterte både mamma, fadderne mine og venner fra nær og fjern. Og siden jeg hadde festen utendørs på restauranten kunne til og med Luna, som snart blir firbent storesøster, være hedersgjest. Dette er en dag hvor du skaper minner og tar fine bilder som du kan vise til den lille skatten din senere, så tenk på hvem som er med på å skape en god atmosfære.

4: Gaveliste eller gavestopp?

Vi nordmenn er ikke så vant til babyshower-fenomenet, og mange gjester kan bli usikre på hva som forventes i form av gaver. Husk også at det for mange kan oppleves som et press å skulle bidra med gaver både til babyshower, sykehusvisitt, dåp og første bursdag. Det første året av ditt barns liv er fylt av mange store anledninger, og det er ingen grunn til at venner og familie skal måtte blakke seg helt for å være med på feiringen. Mitt tips er å utpeke en gaveansvarlig i venneflokken, som har litt kontroll på hva du trenger og hva du ønsker deg. Vær ærlig med vedkommende, slik at du ikke får ting du allerede ikke har eller som ikke passer inn i dine barneromsplaner. Og sett gjerne et tak, for eksempel på 400 kr, slik at gjestene “ikke får lov” til å bruke mer penger på gave til deg. Da tar du vekk kjøpepresset og gjør babyshoweren til en hyggelig opplevelse for både deg og gjestene dine.

5: Liste over hva du MÅ ha

Først av alt: Du MÅ selvsagt ikke ha noen verdens ting. Men hvis du har lyst til å følge noen babyshower-tradisjoner, så er det visse elementer som gjør seg ekstra godt på den store dagen. Her kommer lista:

  • Bleiekake – Laget av nyfødtbleier og dekorert med ting en nybakt mamma trenger. Utrolig søtt og veldig morsomt – og garantert dagens mest fotograferte objekt. Du trenger ca 50-60 nyfødtbleier for å lage en nydelig “kake”, og hvis du lager den slik jeg viser dere kan alt på kaken brukes av mamma senere. En gøyal og nyttig gave. I morgen legger jeg ut Bleiekake-video slik at du lett kan kopiere prosessen steg for steg.
  • Fotovegg – Husk å ta bilder sammen med alle gjestene dine. Babymagen din forsvinner så alt for fort (synes jeg), så du må passe på å få fine bilder med de du er mest glad i mens den fortsatt er der. Jeg laget min ved å henge et laken over et klesstativ, og henge noen blomster over den. Tok ti minutter å lage og veldig effektfull.
  • Gavebord – Kosebamser, leketøy, gyngehester, små klesplagg og utstyr til barnerommet. Det er ingen grenser for hvor mye morsomt, dekorativt og koselig som gjestene dine tar med seg på en slik dag. Så pass på å gi de et fint utstillingsvindu, ved å kle et langbord med hvit duk og pynte litt med blomster, ballonger etc. Jeg fikk blant annet en helt fantastisk barnesofa fra favorittbutikken min Babyshop, som andre gjester så plasserte fluffy kosedyr i. Jeg må innrømme at det kilte ekstra i sommerfuglmagen da jeg så på alle de fine gavene og drømte meg bort til den lille jenta som snart skal leke med dem. Jeg unner alle mammaer der ute den samme opplevelsen.
  • Smågaver til gjestene – Jeg synes det er koselig å gi alle de fremmøtte en liten hilsen fra jenta i magen. Derfor plukket jeg ut rosa småflasker med bobler fra JP Chenet som jeg dekorerte med eukalyptuskvister, rosa bånd og et lite dikt om at flasken skal åpnes når den lille prinsessen hopper ut av magen. Det ble fort et samtaleemne på festen, og det var ekstra hyggelig å se at begge de to småflaskene sto trygt plassert i kjøleskapet til foreldrene mine da jeg var på besøk uken etter. Nå venter de bare på at hovedpersonen skal komme.
  • Søte fristelser – Siden en bleiekake ikke er av det spiselige slaget, trenger du å by på noe annet søtt og fristende til gjestene dine. Jeg leide inn en fantastisk kakebaker som heter Marisol, og ga henne frie tøyler til å lage Babyshower-kake til meg. Resultatet synes jeg ble en kakedrøm i temafargene mine, komplett med mini-meg og mini-Luna på kaketoppen. Det tok lang tid før gjestene ville spise kaken, fordi den rett og slett var for pen til å spises. Men etter en stund ga vi alle etter for fristelsen, og den var akkurat like god som man skulle tro. Siden man ofte har babyshower rett etter arbeidstid, kan det være fint å ha noe annet enn søtt å tilby også. Jeg fikk Restaurant Park-29 til å lage mine favorittsalater, asiatisk crispy duck og nicoise, som ble servert i store boller og gikk ned på høykant sammen med rosa limonade.

Men viktigst av alt: Ha det gøy! Dette er en feiring av det lille mirakelet som vokser i magen din, og dette øyeblikket kommer aldri tilbake igjen. Så uansett om du velger å “ta den helt ut” som meg med ballongbuer og marsipankaker, eller heller går for en enklere løsning, så er det viktigste at du gjør det som føles rett for deg – og at du nyter hvert øyeblikk av babyfesten.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.