Herresko til damer

IMG_1928Behold beina på jorda og stjel dine favoritter fra guttas skoskap denne høsten.

I dag på God morgen Norge snakket jeg om trenden med å bruke “herresko” for damer generelt, og brogues spesielt. Men hva er egentlig en brouge?

Brogues betyr kort og godt flate sko med hullmønster i skinnet, oftest formet som en W over tådelen av skoen (en såkalt “full brogue”). Brogue kommer av det galliske ordet for sko, og for nesten 200 år siden ble de brukt av både kvinner og menn til å vandre rundt i søttvått myrlandskap. Den gang var hullene både større og helt gjennomtrengende, slik at vannet fra de britiske myrene kunne dreneres ut av skoene mens man gikk. Derfor var de et yndet valg for jegere og skogsmenn og -kvinner.

Etter hvert ble skoene forfinet og tilpasset den britiske overklassens mer formelle behov, og brogues gikk fra å være tursko til å bli en detaljrik skinnsko som kunne brukes både til hverdag og fest.

Marlene-Dietrich-Chanel-Suit-1933Opp igjennom historien har sterke kvinner som Marlene Dietrich og Katherine Hepburn lagt sin elsk på de maskuline skoene, for å fullføre en stil som leker med kjønnsroller og klassiske kleskoder.

1200_5813twiggy brogues sml_storePå sekstitallet lekte Twiggy seg med brogues både til miniskjørt og vide bukser. Og på syttitallet ble Diane Keaton et moteikon over natten for sin skjødesløse, ultrakle tomboy-garderobe i Woody Allen-filmen “Annie Hall”. Selvsagt iført detaljrike skinnsko i klassisk brogue-modell.

I dag er skoene en favoritt blant designere som Stella McCartney (som denne sesongen har laget en skyhøy platå-versjon av klassikerne) og trendsettere som Taylor Swift. Og hos bloggere verden over dukker skoene til stadighet opp sammen med snuppekorte kjoler, sigarettjeans eller ankelkorte, vide bukser.

Alexa+Chung+street+style+brogues+fluffy+coat 2Finn fram din indre tomboy i høst og prøv ut et par brogues, du også!

 

 

1 Comment

  • Reply September 23, 2015

    Terje

    Så bra!
    Og jeg er en herre som ville like å gå i damesko. Marianne 🙂 LOL

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.