Hva skal barnet hete?

Nå begynner panikken å spre seg. Vi klarer ikke bestemme oss for navn!

Foto: Hanne Sagstuen

Nå er jeg 6 måneder på vei og over halvveis i graviditeten. Om noen få måneder skal hun endelig komme til oss, og hver dag gleder vi oss bare mer og mer, mens vi kjenner på spark og saltomortaler i magen min. Tenk at vi skal få lov til å bli foreldre til en liten jente! Det er både stort, litt skremmende og fullstendig berusende på samme tid.

Men etter hvert som termindatoen kommer stadig nærmere er det en ting som får blodet til å rushe litt ekstra fort i årene: Jeg klarer ikke å bestemme meg for navn. Jeg kjenner at pulsen blir rimelig høy hver gang noen spør meg “Hva skal barnet hete?”. For jeg aner virkelig ikke. Hver dag pløyer jeg gjennom nettsider på jakt etter det ene navnet som bare hopper mot deg fra siden. Navnet som bare er helt riktig. Kjæresten min vekker meg midt på natten etter å ha gjort det sammme, for å komme med forslag som er fine, søte, spesielle eller bare rare – men aldri helt riktige. For navnet skal jo være det fineste, beste og herligste i hele verden, ikke sant? Ingen liten oppgave.

Siden vi også er en liten kulturell cocktailmiks av en familie, har vi en del spesielle hensyn å ta. Navnet må høres fint ut på norsk, fransk, engelsk OG portugisisk! Ingen liten bragd, bare det. I tillegg har han og jeg selvsagt totalt ulik smak, og hver gang en av oss finner et navn vi synes kan fungere, og løper med stjerner i øynene til den andre for å dele drømmenavnet, så blir vi møtt av et skuldertrekk – i beste fall.

Så til alle mammaer og pappaer der ute har jeg følgende spørsmål: Hvordan fant dere navn til deres lille prins eller prinsesse? Ble dere enige, eller trumfet en av dere igjennom viljen sin? Og var det noen av dere som ikke ante hva hun eller han skulle hete før fødselen? Jeg leser historier om folk som drømmer om babynavnet sitt, eller som har en helt fantastisk sleksthistorie rundt akkurat deres navnevalg, og kjenner jeg blir litt misunnelig. Det hadde vært så deilig å være helt hundre prosent sikker på at man velger rett.

Jeg har lest at for unike, litt rare navn kan være en hemsko i forhold til utdanning og jobb, mens for vanlige navn jo er kjedelig det også. Og så er det uttalen da. Og meningen. Og personer du kjenner som allerede har det eller det navnet. Og hva med mellomnavn eller ei? Jeg er glad for at vi fortsatt har noen måneder på oss til å lete videre…

Våren og sommeren kommer jeg mest sannsynlig til å bruke frenetisk scannende ned alle nettsider, magasinartikler, rulletekster, reklameplakater, bøker og albumcover. På jakt etter navnet som plutselig hopper mot deg, og som gjør alle andre navn meningsløse. Inntil det skjer er det vel bare å fortsette søket.

Kanskje en av dere har det perfekte jentenavnet til meg?

36 Comments

 • Reply April 15, 2018

  Gro-lisbeth Larsen

  Kjære Marianne ❤koselig følge dere alle tre❤?❤ du kler være gravid ⚘?? selv visste jeg at , skulle jeg få en jente en gang, skulle hun hete Jeanette ❤det satt jeg å drømte om på skolebussen, som 13 åring! ??far til min datter er engelsk . Han ville ha KImberley . Men han hadde ikke skrevet under på farskap, da ble det ikke godkjent, og jeg valgte da Jeanette ❤ men DA synes jeg ALLE het Jeanette, etter hun ble døpt??min bestefar som da levde, elsket det navnet. Så da ble det sånn ?❤ lykke til, ikke lett dette ! Hva med sette sammen noen biter av navnene deres , fra begge sider?? Masse masse lykke til uansett ❤god klem fra meg ???

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Tusen takk for en inspirerende historie og gode råd! Vi ender sikkert opp med å hente inspirasjon fra begge sider, men kjæresten min er fryktelig sta så det er vanskelig å bli enige. Jeg er selvsagt super enkel å ha med å gjøre når det kommer til dette … haha

  • Reply April 16, 2018

   Christel Remen

   Elsie, Vera, Linde, Alice, Maud, Cora, Alma, Edith, Hanna, Josefine, Lydia, Mia, Eloise, Alba, Lily, Fiona, Martha… Internasjonale og tidløse navn ♡

 • Reply April 15, 2018

  AC

  Kjære Marianne ! Først og fremst du stråler som gravid og elsker at du alltid er så blid på bilder ! ??✌️ Gratulerer med den lille som skal komme. Der er nesten 5 år siden minlille Maria Kenza kom til verden, det var kjempe vanskelig å velge navn. Pappaen ville absolutt at hun skulle hete Maria , jeg og alle vennene syntes det var såååå kjedelig. ( elsker det nå!) MEN så ble det Maria Kenza fordi hun er kvart arabisk og kenza betyr skatt på arabisk . Nå har vi 2 jenter , Maria kenza & Selma , jeg elsker jentene mine og blir stolt hver gang jeg sier navnene deres.( Fordi for meg er der enkle , feminine , sterke navn)Mitt råd er å sette seg ned en kveld og skrive alle navneforslag opp på en liste , velge 3 favoritter og si det om og om igjen. Jeg husker også vi googlet masse og lånte en navnebok av en vennine.
  Elsker sånne «teite» men bra sider som denne : http://www.momjunction.com/baby/names/?ref=menu
  Hvis jeg får en jente til skal hun hete Karla ? Masse masse lykke til med navnevalg ! Gleder meg til å høre hva det blir ?❤️? Gode klemmer AC ?(brevvennen?)

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Å for noen gode råd! Og både Maria Kenza og Selma er helt nydelige navn! Blir nok mange kvelder med skriveblokken i tiden som kommer…

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Elsket den Momjunction-siden, forresten! Masse inspo!

 • Reply April 15, 2018

  Isa

  Ellinor! Eleonore, «ellie», passer alle fire språk. Og betyr «å skinne» ?

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Det likte jeg kjempegodt! Ellie er jo så søtt. Vi har vært innom Ella og Stella en stund nå, men Ellie er jo ekstra fint.

 • Reply April 15, 2018

  Agnes

  Kall henne Agnes, det er ihverfall nydelig på fransk

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Det har du faktisk helt rett i! Veldig vakkert på fransk, og funker på både engelsk, norsk og portugisisk også. 🙂

 • Reply April 15, 2018

  Anette

  Hei! Jeg og kjæresten var også i hver vår ende av skalaen da vi skulle velge navn. Jeg elsker sære spesielle navn, mens han var ikke helt der. Jeg hadde 1000 forslag, han ingen. Kom helt tilfeldig over navnet Lilje på et eller annet forum, og elsket det umiddelbart. Sa det høyt, og kjæresten svarte at det likte han! Ble helt sjokkert over at han likte det, og at vi plutselig var enig! Skjønte da at vi måtte slutte og lete, og at navnet var i boks (hvis ikke kunne jeg sikkert holdt på enda, klarer jo aldri å bestemme meg. Haha..).

  Av andre navn likte jeg Saga ganske godt. Av mer internasjonale navn syns jeg Sahara er kult. Eller Noelle, Alida, Sienna..? Jeg prøvde meg lenge på Tiger, for det funker både på jente og gutt, men ble ganske raskt nedstemt. Så tipset mitt blir kanskje å se til dyrelivet, eller stedsnavn? Bare ikke overdriv vokalbruken, da det fort blir i overkant «trendy» (typ Ahleanea/Elaoana ;P)

  • Reply April 15, 2018

   Marianne Jemtegård

   Supre tips! Jeg gleder meg til øyeblikket jeg og kjæresten blir enige om et navn.. Haha.

 • Reply April 15, 2018

  Ina

  Noen ganger er det slik at navnet kommer til deg etter barnet blir født. Da vil barnet vise sin personlighet – og navnet kommer nok til dere. Enten før eller siden ?

 • Reply April 15, 2018

  Kristina

  Elouise ?

 • Reply April 15, 2018

  Louise

  Hva med Jaqueline? Har fått helt dilla på det navnet i det siste☺️ Synes også Fernanda og Adelén er fine navn! Masse lykke til med navnvalg, utrolig spennende prosess?

 • Reply April 15, 2018

  Lene Løyning

  Hei Marianne ???
  Og gratulerer så mye med graviteten.
  Så spennende at dere venter en jente.
  Vi fant 6-8 navn vi likte. Men ble ikke 100% sikker før vi så jenta som er 22 og heter Vilde. Med nr 2 var jeg sikker frem til 6-7 mdr hen. Da jeg tidlig i gravititen fikk beskjed at jeg ventet en gutt, ville da kalde ham Martin. Men 4-6 uker før termin ble jeg innlagt og lurte på hvordan det gikk m gutten min? Lege så på meg, dette er ikke gutt men jente. Da ble det Maja som snart er 20.
  Find et navn dere er fornøyd med. Ikke tilfredsstille alle andre. Da det nesten er umulig. Jeg for min del liker korte 2 stavelses navn.
  Masse lykke til. Ikke stress med navn. Dere må ikke ha det klart før fødslen.
  ?????????????
  Mange klemme fra meg, Lene

 • Reply April 16, 2018

  Ingrid

  Lula, Alexia, Zoé, Karen, Laura, Beatrice, Kelsie, Nikoline, Marina, Miriam, Marion,Mayel Julie, Eva, Alizee, Daniela, Katia, Isabella, Nadia, Claudia eller Ingrid(vanlig navn, men funker på norsk, engelsk og fransk i alle fall ) 🙂

 • Reply April 16, 2018

  Anette

  Det er ikke enkelt å finne det perfekte navnet… jeg har funnet ut at jeg legger for mye i det, da blir det nesten en umulig oppgave? Men…hva med Ava??? Lykke til videre??

 • Reply April 16, 2018

  Nina

  Louise ❤️

 • Reply April 16, 2018

  Trude

  Vi hadde tre navn hver som vi likte. Så valgte vi å gi henne et navn etter hun ble født:) vi ønsket å se henne og prøve ut de ulike navnene og så da velge det vi likte og syns passet best. jeg ønsket at hun skulle hete Savannah, men pappen var ikke med på det. Så da ble det et kompromi med Hanna.❤️

 • Reply April 16, 2018

  Anja

  Eve ❤️ Og du er nydelig gravid ?

 • Reply April 16, 2018

  Malin Olsson

  Hej Marianne!
  Vet inte om du kommer ihåg mig men Stefans lilla syster Malin ?

  Att komma på namn i denna djungel av fina barn namn är jätte svårt hade nog en hel a4 sida med olika namn?
  Men när Nova äntligen kom ut så kom namnet nästan utav sig själv.
  (Hon fick namnet efter “super nova” sol explotionen därifrån guld kom)

  Du är otroligt vacker ❤ och tror tillslut att prinsessan eran kommer får ett gudomligt fint namn. Stressa inte över de för det kommer att lösa sig ?

  • Reply April 21, 2018

   Marianne Jemtegård

   Å så hyggelig å høre fra deg Malin. Nova er et vakkert navn som jeg er sikker på kler henne perfekt. 🙂 Håper alt er bra med deg, Stefan og resten av familien!

 • Reply April 17, 2018

  Rozina

  Hei Marianne,
  Ser at du har fått mange tips her.Jeg har også en liten jente som snart er 5 år:)
  Det var like vanskelig å velge navn da også. Selv om vi leste og lettet etter navn på mange nettsider og nesten overalt klarte vi ikke å velge et navn før fødselen:). Da tenkte jeg at vi venter og ser jenta vår først, så bestemmer vi oss etterpå. Og det visses å være rett : Da vi så jenta vår ble vi endelig enig og fornøyd for at navnet kom til oss. Det virket nesten at datteren vår “valgte det selv”:)Lykke til, det er veldig koselig tid den som kommer:)

 • Reply April 18, 2018

  Carina

  Mine to favoritt jentenavn er Athelia og Kayla?? har termin selv i september og får vite kjønn på mandag❤❤

 • Reply April 18, 2018

  Tine

  Jeg liker godt Aria ?

 • Reply April 18, 2018

  Ulla J. Gundersen

  Gratulerer så mye med graviditeten, Marianne. Kos deg masse.
  Jenta vår heter Lykke, og det synes jo jeg er verdens vakreste navn? Hver gang jeg sier navnet hennes må jeg smile, det synes jeg er koselig. I tillegg er det et navn og alle husker. Men det viktigste av alt er at hun selv er veldig stolt over navnet sitt:)) Lykke til videre?

  • Reply October 1, 2018

   Ulla

   Dette ser kanskje litt rart ut, Ulla, men jeg er din navnesøster med et litt annet mellomnavn. Sparbutikken på Geilo ringte og sa at de hadde ditt bankkort nå 1. oktober 2018. De fant mitt telefonnummer, men tydeligvis ikke noe for deg. Når jeg googlet deg var dette ett av stedene jeg fant navnet ditt. Jeg håper du får beskjed … butikkens telefonnummer er 92057974 .. navnet der er Geilo Handelslag eller noe lignende … Du finner meg på telefonkatalogen.no.

 • Reply April 18, 2018

  Ulla J. Gundersen

  Gratulerer så mye med graviditeten, Marianne. Kos deg masse.
  Jenta vår heter Lykke, og det synes jo jeg er verdens vakreste navn? Hver gang jeg sier navnet hennes må jeg smile, det synes jeg er koselig. I tillegg er det et navn alle husker. Men det viktigste av alt er at hun selv er veldig stolt over navnet sitt:)) Lykke til videre?

 • Reply April 19, 2018

  Lene

  Vakre gode deg, ser ut som du elsker og nyter Venice beach, barbent og gravid ?
  ? Venicabella ? lykke til Marianne med navn valg ???? kos deg masse, stor klem Lene

 • Reply April 20, 2018

  Kathrine

  Hva med Aurelia? Det betyr gylden, klinger fint, er akkurat passe spesielt uten at det blir sært og passer på alle språk:) Tror det er portugisisk opprinnelig. Og har du sett Love Actually?<3

 • Reply May 16, 2018

  Kajsa

  Jeg møtte en liten jente i dag som har fransk mamma hun heter Florence. Så fint, fungerer på alle språk og er litt uvanlig. Det stemmer jeg for! God 17.mai! 😀

 • Reply May 20, 2018

  Malin

  Rachel 🙂

 • Reply September 11, 2018

  Tove Lisbeth Arild

  Navne forslag til ditt nydelige jente barn. Marika eller Elida.

  Lykke til.

 • Reply September 12, 2018

  Inger

  Lilli eller Lilly flott navn til ei lita jente,men også til en voksen dame.
  Gratulerer med det vakre barnet.

 • Reply October 13, 2018

  Madeleine B

  Hva med Benedicté? Fint på norsk og fransk! Portugisisk vet jeg ikke?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.