Reise med baby

Jeg har fått mange spørsmål om hvordan det er å reise på langtur med baby. Dette er mine beste reise med baby-tips.

Med juleferien rett rundt hjørnet er det mange av oss som skal pakke familien ned og reise hjem til besteforeldre, tanter og onkler, gjenforente storfamilier eller gamle, gode bestevenner. Eller kanskje man rett og slett vil pakke feriekofferten, ta med seg minsten, og reise langt vekk fra sne og kulde, bare dere to? Uansett hva vi velger: Julen handler om å nyte, og skape gode minner sammen i løpet av noen få, forhåpentligvis stressfri dager.

Men å komme seg fram til julekosen er ofte langt fra stressfritt. Og er du en av oss som feirer din aller første jul med to små ekstra føtter i hus, byr ofte reisen i seg selv på ekstra utfordringer. Bare det å komme seg ut på en liten trilletur i hverdagen krever fullpakket bleieveske fylt med “hva hvis”-løsninger. Så hvordan fikser man en hel uke ute av hjemmets lune rede, lurer du kanskje?

For hva med bilturen over fjellet? Den lange togturen? Eller, enda verre, flyreisen? Med fullstappa sikkerhetskontroll-køer og sjekk inn av spesialbagasje for både vogn og bilsete. For ikke snakke om dramaet i lufta med ørepropper, gråtetokter og bleiekaos på det trange flytoalettet. Skrekkscenarioene er mange, og hvordan man reiser så smertefritt som mulig er noe av det jeg får flest mailer om fra leserne mine.

Selv var jeg i lufta med lille Julia da hun var seks uker gammel, i et propellfly til vakre Lofoten. Siden det har vi vært på langturer rundt omkring i Norge i bil og i tog, og tilbake i flysetet på reise til både Stockholm og Paris. Tre av fire flyturer har vi to jentene i tillegg reist uten pappa, så jeg har erfaring både med å reise som par og solo med lillemor. I oppkjøringen til det store julerushet tenkte jeg det var en god idé å dele mine beste tips for en glad og smooth reise med familiens store, lille midtpunkt.

Som vanlig er det viktig å understreke at alle barn er forskjellige, og at dette kun er det som funker for meg og Mini. Men jeg håper det kan gi inspirasjon til deg også. Og hvem vet, kanskje er tipsene nyttige for deg også?

 

Fra førjulsturen vår til Paris.

Åtte ting jeg har lært av å reise med Mini.

Pakk lett!

Min aller viktigste (og mest dyrekjøpte) erfaring: En baby trenger mye mindre stæsj enn vi foreldre liker å tro. Ikke pakk et års forbruk av bleier, fluffy tepper (ett lett babyteppe holder), masse leker og annet som er gøy, men ikke nødvendig. Du trenger mindre enn du tror. Jeg elsker for eksempel babynestet for kos og lek på dagtid her hjemme, men etter to turer hvor det fylte opp en halv koffert og kun ble brukt som oppsamling for annen bagasje, har jeg innsett at det gjør seg best hjemme. På reise med Mini har du som oftest mye mindre tid til alenekos bare dere to. Det er så mange som vil hilse og leke, og resten av tiden brukes mest sannsynlig til å reise eller sove, så dropp alle de ekstra kose- og leketingene du har hjemme. En enkel liten biteleke, kosekluten og et lett babyteppe får fint plass i håndbagasjen. Og det er også alt du trenger for en liten ferietur.

 

Pakk stellevesken smart

Jeg får fint plass til følgende i min stellevesken: Skiftematte med rent håndkle ferdig lagt på og sammenrullet inni (tro meg, det er du glad for når du har babyen på en arm og skal gjøre underlaget klar på fly- eller togtoalettet). Fem godt sammenrullede gulpekluter (forbruksvare nummer en for siklemonstre på tur, og uvurdelig når flasker velter i flysetet eller snørr og tårer skal tørkes. Jeg elsker de litt store fra Baby Livia med søte dyretegninger. De kan også bruks som svøpe eller lett teppe for kos). En pakke våtservietter. Neseutsuger til å løse opp i tette eller surklende små neser (jeg har Otrivin Baby sin, og er kjempefornøyd med den). Seks bleier (jeg har opplevd å skifte tre ganger på rappen, og du vet aldri når neste uhell er ute). Klesskift: En lett ullbody og bukse, og et par ekstra sokker, til skift hvis katastrofen inntreffer underveis på turen. Lue og votter til bruk utenfor tog, bil eller fly. Antibac til mamma og pappa. Biteleke (vår favoritt er en liten gummi- og trering som Lillemor får godt grep om slik at sjansene for at det faller under flysetet er minimalt). Plastpose til brukte bleier. Et heklet babyteppe i tynn kvalitet gjør susen for litt ekstra varme i togkupeen eller på flyet. Alt dette får du fint plass til i en normal stelleveske, det veier ikke for mye, og du kan i verste fall klare deg ganske lenge uten noe mer bagasje ved forsinkelser etc.

 

Bruk bæresele

Min erfaring er at minsten roer seg aller best tett inntil meg på reise. Jeg sjekker derfor alltid inn både vognstell og bilsete når jeg skal fly, og har Mini i selen på flyplassen og på fanget under flyreisen. Lett å manøvrere på tur, koselig og ikke minst plassbesparende. En bæresele tar tross alt langt mindre plass enn den store nyfødt-kurven på vognen. Jeg gleder meg til Julia blir gammel nok til å kunne sitte i en av de smarte, sammenleggbare trillevognene som passer inn i hattehyllen på fly. Men selv da vil vi nok fortsette å pakke med bæreselen en god stund. For oss er bæreselen super til små gåturer, og når vi bruker vogn er den fortsatt med oss i bærekurven under når vi triller på tur: Selen er nemlig den aller beste måten å få henne til å sove på. Så hvis vi for eksempel skal spise ute på restaurant og hun ikke vil falle til ro selv om det er tid for en lur, så er det lite som fungerer så bra som en rask liten gåtur rundt restauranten trygt plassert i bæreselen. Etter det er det bare å legge en sovende og glad unge tilbake i vognen slik at vi får noen voksenminutter ved restaurantbordet.

Bæresele, amming og koseteppe har gjort flyturene til en god opplevelse for både liten og stor.

Redd for propper i ørene på fly? Dette funker for meg!

Med småfly og mellomlandinger har vi nå tatt av og landet i fly 10 ganger. Og hittil har jeg til gode å oppleve at mini-me får dotter i ørene. Nå er hun kun fem måneder, og jeg har hørt at noen sier at øreproblemer først melder seg litt senere, men andre mammaer har fortalt om tårevåte skrik spesielt ved landing allerede ved et par måneders alder. Jeg tar derfor ikke noen sjanser, og passer på å amme  ved både takeoff og landing. Det gjør at hun svelger unna og dermed motvirker trykket. Samtidig roer det henne, og hjelper ofte til at hun sovner fornøyd og mett i mine armer. Hvis du ikke ammer, fungerer det selvsagt like godt å gi flaske. For eldre barn finnes det også ørepropper som skal motvirke trykkforskjellen, med det har jeg ingen erfaring med.

 

Spør etter babyseng

Skal du bo på hotell har de som oftest en kjempefin barneseng tilgjengelig, og vår lille har alltid funnet seg godt til rette i dem. Ring på forhånd og gjør hotellet oppmerksom på dine behov, så ankommer dere til ferdig oppredd seng. Med barnevogn og ekstra bagasje kommer også ekstra plassbehov, så det kan være lurt å si ifra om at du reiser med småbarn slik at hotellet kan finne det rommet som passer best til dine behov. Reiser du med fly eller tog er det deilig å slippe å drasse på en seng, så spør familie eller venner i nærheten av der du skal være om de har en reiseseng du kan låne av dem. Når vi besøker familie i Frankrike er slike lånesenger gull verdt.

 

Amming er gull

Hvis du ammer, har du en kjempefordel på reise. Null babymat som må pakkes i små beholdere og fraktes gjennom sikkerhetskontroller eller skvulpe rundt i ryggsekken. Å alltid ha nistematen til den lille tilgjengelig er gull verdt. Amming er ikke for alle, av mange ulike årsaker, men hvis du gjør dette har du helt klart en fordel på reise. Friheten det gir til å mate akkurat når og hvor du vil, er helt unik. Jeg har ammet på fly, tog, restauranter, parkbenker og i butikker, og aldri støtt på noen problemer. Heller ikke i Frankrike, som er kjent for å ha et litt mer anstrengt forhold til slikt enn oss skandinaver. Ved besøk på restauranter har jeg der informert serveringspersonalet om at jeg kommer til å amme, slik at de kan finne det mest egnede stedet for slikt. Det gjør opplevelsen mer hyggelig for alle sammen. Jeg har aldri skammet meg for å vippe ut “matfatet” når behovet melder seg, og synes det er viktig at vi normaliserer amming også i land som har et litt mer anstrengt forhold til det enn Norge. Det handler jo tross alt ikke om sex eller vulgariteter, men om å gi livsviktig føde til et nytt menneske. Hva kan være mindre provoserende og støtende enn det?

Å reise med en smårolling er både gøy og krevende. Sett lista lavt og legg få planer, så blir turen bedre for både liten og stor.

Kutt ned på planene

Å trille rundt med baby i hverdagen tar, som dere alle vet, mye tid. Å reise med en baby tar enda mer tid. Så pass på at du gir deg selv pusterom og mulighet til å nyte ferien din ved å ikke legge for mange planer. Jeg har selv gått i fella med å være ambisiøs, og i Frankrike booket jeg inn et maratonkjør med middager, kaffekos og møter med nære og fjerne slektninger som endelig ville se den lille nussa. Utrolig koselig i teorien, men veldig anmassende og stressende i praksis. Jeg endte opp med en overstressa jente som etter tre dager enten i bil eller i en fremmed sofa/på et fremmed fang var helt utslitt og gråtkvalt, og dermed også umulig å få til å sove. Det ble en utmattende tur for hele familien. Min erfaring er at ett til to møter om dagen er mer enn nok, og ingen før kl 11 eller etter kl 17. Å opprettholde gode leggerutiner og få nok tid til amming og ro er nøkkelen til trivsel for både mor, far og baby synes jeg. Prøv heller å samle sammen flere familiemedlemmer på en gang, hvis det er mange som vil si hei.

 

Spør om hjelp

Selv om nybakte mammaer og pappaer raskt utvikler superkrefter og kan utføre mirakler med kun en hånd fri, så er det til tider ganske vanskelig å både slå sammen vogn, presse håndbagasjen opp i hattehylla, ta på deg ytterjakka over bæreselen og løfte en tung koffert av trillebåndet med en liten, sparkende småtass på armen. Og selv om vi reserverte skandinaver ofte ikke er så flinke til å tilby en ekstra hånd til noen som kaver med kun en, så vil de aller fleste mer enn gjerne hjelpe deg hvis du spør. Be om hjelp fra sidemannen din før svetten og panikken tar helt overhånd, og husk å takke pent for hjelp. Og vær en av de som spør om de kan bidra når andre småbarnsforeldre stresser. Det skader aldri å fylle på karma-kontoen.

 

 

 

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.