Slik pakker jeg fødebagen

Kun ni dager til vi skal få møte henne! Dette pakker jeg med til sykehuset.

Under følger en liste over det jeg pakker, og re-pakker, til den store dagen. Jeg har sikkert ombestemt meg 10 ganger og tatt ut og lagt til ting som kjennes helt nødvendige. For de av dere som er i samme situasjon som meg, og som nå skal pakke til verdens viktigste dag, så håper jeg listen kan være til inspirasjon og nytte (har prøvd å linke til så mange som mulig av produktene i tilfelle du vil vite mer om dem). Og til de av leserne mine som allerede har vært igjennom dette, håper jeg at dere kan dele deres beste pakketips med oss novisene. 25. juli – here we go!

TIL BABY

Bodyer som er enkle å ta på. Jeg har valgt meg noen i perfekt bomull fra Petit Bateau, og noen i silkemyk og hudvennlig bambus fra Hust&Claire. De er alle i størrelse 50/nyfødt, med god knepping som gjør de lette å få på. Men det som overrasket meg er at størrelsen varierer noe voldsomt fra de franske merkene til de skandinaviske. Bodyene fra Hust&Claire virker minst to nummer større enn de fra franske Petit Bateau. Men siden jeg ikke vet hvor stor hun er når hun kommer ut, er det greit å ha litt å velge i tenker jeg.

Tepper til å svøpe inn baby. Selv om det er sommervarmt og vakkert ute, er det fint med et par tepper til å pakke inn den lille i. Jeg har valgt meg to myke favoritter fra Stokke: Ett i merinoull og ett lettere i organisk muslin bomull, så får vi se hvor varm eller kald den lille prinsessen er når hun kommer ut.

Lue og “votter”. Det virker kanskje ekstremt med lue og votter når gradestokken utenfor viser minst 25, men for den lille inne på sykehuset kan det være godt med litt beskyttelse allikevel. Jeg har valgt en tynn, liten bomullslue fra Petit Bateau som matcher en av bodyene som også er med i vesken. Og de søte, små rosa vottene fra Maximo er også i lett bomull og kun ment til å å beskytte sart babyhud mot evt lange, klorete fingernegler (ja, for mange babyer fødes med lange fingernegler som lett skraper opp huden deres).

Koseklut med mammas duft. En myk koseklut som får mammas lukt på seg er en fin og beroligende første følgesvenn på sykehuset. Og med en kaninvenn på kjøpet så var jeg solgt med en gang jeg så denne myke godsaken fra Jellycat.

TIL MAMMA

Ammevennlig nattkjole. Endelig kan mammaklærne snart byttes ut med myke plagg som alle har strategisk åpning til amming. Jeg ønsker selvsagt å ha så mye kroppskontakt med den lille som overhodet mulig, og tenker at det er best å gå for lett bomull i topp kvalitet slik at hennes første møte med den store verdenen her ute blir så soft som mulig. Denne grå ammenattkjolen fra det svenske merket Boob er i organisk bomull og kjennes helt riktig.

Amme-topp og amme-BH. Jeg har kjøpt BH i en stretchy størrelse større enn det jeg har brukt nå i svangerskapet, og håper det holder når melkesprenget setter igang. Jeg har også gått opp en størrelse på topper med avtagbare stropper, slik at det skal være komfortabelt og enkelt på sykehuset. Min rosa amme-topp er fra HM og de beste, mest komfortable amme-BHene er fra Bravado Design som jeg finner på Babyshop.

Myke bomullstruser. Siden jeg får keisersnitt er det ekstra viktig med store, gode truser med myk kant som ikke presser mot såret. Jeg har kjøpt mine favoritter på Lindex.

Tøfler og sandaler. Komfort er det eneste som teller nå, og mine trofaste rosa favoritter fra UGGS får definitivt være med på sykehuset. I tillegg pakker jeg nok badesandalene fra Birkenstock som jeg nærmest har bodd i denne sommeren, siden de er i dusjvennlig plast og dessuten perfekte når sommervarmen er som kraftigst for hovne føtter.

Tynn morgenkåpe. Å kle på seg topper, bukser og gensere kan sikkert være vanskelig nok rett etter et keisersnitt, og siden jeg forbereder meg på å bli noen dager ekstra på sykehuset pakker jeg derfor med meg denne fine og lette morgenkåpen fra Lindex slik at jeg føler meg litt mer “kledd” sammen med amme-bh og truse i sengen. Med denne på er jeg alltid klar for besøk eller en tur på gangen.

Favoritt sjampo og balsam. Med en sart baby i livet blir det ekstra viktig å velge rene, grønne produkter. Heldigvis er Organic, min favoritt sjampo og balsam fra Björn Axén, både snille mot hår, hodebunn og miljø, med en mild og ren duft.

Strekkmerke-olje og kokoskrem. Jeg styrer unna sterke, kjemiske dufter og går for favorittoljen min fra Mustela på mage, bryst, lår og hals (den oljen på sprayflaske har vært en livredder mot tørr og stram hud under svangerskapet – og foreløpig har jeg ikke fått noen strekkmerker). I tillegg pakker jeg med en ny favoritt: Kokoso Baby, en 100% naurlig og økologisk kokosolje som er fast i romtemperatur, men smelter mot huden og er genial både for baby og for tørre lepper og andre utsatte områder.

Tørrsjampo. Jeg aner ikke hvordan formen er etter operasjonen min, så jeg tar ingen sjanser og pakker ned tørrsjampoen til Björn Axén i Sunny Grapefruit – duften som alltid får meg i godt humør. Holder håret rent og fint og gir litt ekstra volum, uten at du behøver å slepe deg til og fra dusjen. Til de dagene hvor jeg ikke orker noe annet enn det helt nødvendigste.

Brystvortekrem. Purelan fra Medela er en hypoallergisk lanolinsalve som er 100% ren og hjelper såre brystvorter. Jeg har allerede begynt å bruke den nå, for å forberede meg på ammingen.

Brystvortebeskyttere og ammeinnlegg. Jeg er redd for å få brystbetennelse, melkestopp og såre brystvorter, og pakker ned brystvortebeskyttere i silikon fra Medela og ikke minst myke ammeinnlegg i bambus fra GoBamboo for de første, tunge ammedagene. Beskytterne er med i tilfelle jeg skulle få ekstra såre brystvorter, slik at man også ved ekstra såre vorter kan fortsette å amme uten bekymring for blødninger og større plager. Å som jeg uroer meg for å ikke få til ammingen! Er så takknemlig for at man får hjelp og veiledning på sykehuset.

Natt-innlegg til BH. Når melkeproduksjonen kommer igang er disse brystpadsene fra Avent perfekte for å unngå å våkne opp med melkevåt BH.

Hårstrikker. Et must. Alltid.

Headset. Musikk, podcaster og lydbøker lastes klare i tilfelle jeg skulle få anledning til å kjede meg. Aner ikke noen ting om hvordan dagene på sykehuset blir, så jeg kommer forberedt – just in case. Så snart baby er her vil jeg jo tilbringe all tid med henne, men hvis jeg må vente på keisersnittdagen kan det være fint å ha et utvalg av lett underholdning å slå ihjel tiden med.

Smågodt. Superviktig! Det har jeg i hvert fall lest et eller annet sted. Dessuten synes jeg alle fortjener en liten (eller ikke fullt så liten) nødrasjon med favorittsnopet sitt etter å ha gjennomført tidenes jobb.

I tillegg pakker jeg ned fødselspapirer og sykehuset, noen par med gode sokker og tights hvis været skulle bli kaldere, og selvsagt en lett sommerkjole til å reise hjem i.

TIL PAPPA

Nødrasjon. Kjæresten min Zinho skal være med på operasjonen min, og det betyr at vi begge drar til sykehuset kl 7 på morgenen der vi må smøre oss med tålmodighet. Som keisersnitt-pasient får jeg et nummer i køen av andre fødende mødre, og så må jeg vente på min tur. Dette kan fort drøye litt, så det er fint å ha litt nødrasjoner i form av müslibarer, frukt og drikke etc til pappa. Vil jo ikke at han skal gå i bakken under operasjonen. Jeg må holde meg fastende frem til keisersnittet.

Kamera. Det kanskje aller viktigste denne dagen. Tenk at vi skal få se jenta vår for aller første gang! Jeg er så spent på hvordan hun ser ut at jeg nesten ikke kan vente. For å spare så mange minner som mulig, i så god kvalitet som mulig, så tar jeg ingen sjanser på at mobilkameraet vil holde koken. Min favoritt fra Canon, Eos M50, er liten og hendig nok til å passe fint inn på sykehuset, samtidig som den tar fantastisk bra bilder.

Batteribank, ladekabler etc. Å gi pappa ansvaret for det tekniske føles som en stor befrielse.

Siden jeg får keisersnitt på Rikshospitalet finnes det ikke noe mulighet for at pappa kan overnatte sammen med oss. Derfor blir det ikke nødvendig med klesskift eller toalettsaker til ham. Men skal du føde et sted med pasienthotell er det viktig å huske en liten pakke med det aller mest essensielle til kjæresten også.

Jeg pakker alt i en liten trillekoffert (kabinstørrelse), med babys første antrekk i en egen liten bag slik at den enkelt kan gis til de ansvarlige på fødedagen. Men uansett hvor forberedt jeg måtte bli, og uansett hvor mange ganger jeg går igjennom hva jeg trenger, så føles dette fortsatt helt surrealistisk og “uforberedt”. For hvordan kan du egentlig forberede deg på at livet ditt blir helt snudd på hodet?

Har jeg glemt noe? Hva er dine beste fødebag-tips? Jeg har fortsatt ni dager til å pakke om, og er super takknemlig for all tips dere måtte ha på lur!

25 Comments

 • Reply July 16, 2018

  Ida Cathrine

  Hei
  Masse lykke til, synes du er tøff som har frontet keisersnitt debatten. Et lite tips fra meg. Ring til de som skal oppbevare bagasjen din på RH å hør. Da jeg ble operert på Rikshospitalet var det litt lite plass rundt sengen og smale skap. Var lettere å finne ting i en weekendbag enn å slå opp en trillekoffert på den plassen. Ring avdelingen på forhånd å hør med de?
  Masse lykke til.
  Hilsen Ida

  • Reply July 16, 2018

   Marianne Jemtegård

   Ah, det var jo kjempesmart! Leste på noen amerikanske sider at en sånn liten koffert var det beste, men det trenger jo absolutt ikke gjelde her hjemme ja. Tenkte ikke engang på det. Ringer i morgen jeg.

 • Reply July 16, 2018

  Manne

  Hei.
  Ikke et pakke tips, men tips for å prøve å unngå såre brystvorter. Klem ut et par dråper melk og la det tørke på brystvorta, beste mammatipset jeg fikk?

  • Reply July 16, 2018

   Marianne Jemtegård

   Oj, funker det!? Virker jo nesten for bra til å være sant. Naturen er virkelig helt fantastisk. Det der skal jeg ta med meg. 🙂

   • Reply July 17, 2018

    Marthe

    Signerer denne, “free the nipple” får en ny dimensjon;) Luft puppene så ofte du kan, og hvis du vil kan du prøve albueskjell. Brukte dem på tredje ammerunde i fjor sommer, og de redda puppene mine i starten hvertfall!:) Masse lykke til!

 • Reply July 16, 2018

  Lena

  Hei!
  Jeg fikk barn en varm sommer og deler noen erfaringer. I varmen holder det med kortarmet body. Trenger ikke mer klær om dette været fortsetter!
  Lue er fint første tida, anbefaler silkelue, den brukte vi både inne og ute, døgnet rundt, uansett vær.
  En annen smertefull erfaring i varmen er å unngå trekk på puppene. Ullinnlegg beskytter puppene fint om sommeren også.

  Gled deg!

  Hilsen Lena

 • Reply July 17, 2018

  Marianne

  Lykke til, du har sååå mye å glede deg til!
  Godt å ha med seg en komplett fødebag, selvom det er mye man kanskje ikke får brukt er det greit å ha med litt ekstra sånn psykisk også, “i tilfelle” er alltid greit å gardere seg for.

  Nattinnlegg til BH vil du ikke ha bruk for de første dagene, melkeproduksjonen setter ikke igang ordentlig før 5-6 dager etter fødselen. Men det er jo ikke store sakene, så du kan jo bare ha de med 🙂

  Mitt absolutte must er flip flops eller badesko av et eller annet slag, gjerne noen du bare kan kaste etterpå. Sykehusgulv er ikke spesielt rene, og det fristet ikke så mye å ta de med seg hjem igjen.

 • Reply July 17, 2018

  Ann-Helen

  Takk for inspo og takk for at du virkelig har stått på i fødedebatten. Du må virkelig være et råskinn ? masse lykke til og gleder meg til å følge deg videre ❤

 • Reply July 17, 2018

  Lina

  Lipsyl, håndkrem og bodylotion! Lufta på sykehuset er megatørr.

  Masse lykke til!? Termin om 16 dager her.. ?

  • Reply July 17, 2018

   Marianne Jemtegård

   Oj så kult! Da sender jeg deg masse lykkeønskninger rett tilbake. For en spennende, fantastisk og crazy tid vi går imøte begge to.

 • Reply July 17, 2018

  Tina

  Det jeg savnet var et babyrede, som både kan ligge i trillesengen man får, og i senga ved siden av deg. Kjente også at jeg savnet en ammepute. Dette er jo ting som tar litt plass, men var så deilig når jeg kom hjem til dette, og kjente at det definitivt skal være med på sykehuset om det kommer en liten til! Masse lykke til☺️

 • Reply July 17, 2018

  Elinnea

  Det jeg savnet når jeg lå utslitt på fødestua var en sånn flaske med tut så jeg slapp å sette meg opp for å drikke ?

 • Reply July 17, 2018

  Elinnea

  Smokk! De sier på sykehuset man skal vente til ammingen er godt etablert, men det er vel lov å prøve å ha den inne bare 5 eller 10’min de første dagene og? Det er hvertfall bedre enn å kaste babyen ut av vinduet fordi den bare skriker og skriker og du har prøvd alt. ? Også slipper du å havne i den fella at du ventet for lenge med å introdusere smokk også vil ikke babyen ha den. Smokk er gull!

 • Reply July 17, 2018

  Carina

  Vannflaske må du ha med deg! Blir så tørst av å amme den første tiden. Gjerne camelback med sugerør, lett å drikke av mens du ammer.
  Alltid greit med en t-skjorte til pappaen, kan hende han blir litt svett når det står på. Godt å ha en by t-skjorte da til etterpå.

 • Reply July 17, 2018

  Helene

  Masse lykke til <3 Jeg fødte i april, og det var himmelsk og kunne smøre seg inn med en god og velduftende bodylotion etter fødsel:) Også må du huske på hjemreiseantrekk til den lille prinsessa:D

 • Reply July 17, 2018

  Kathrine

  Anbefaler Multi-Mam kompress for såre nipler, ‘life safer’ for meg i den første tiden med amming! Lykke til 🙂

 • Reply July 17, 2018

  Maria Aksberg

  Vannflaska va et must for mæ sist- å blir me den her gangen åsså (termin 26.juli) ???

 • Reply July 17, 2018

  Astrid

  Først av alt, gled deg, å få møte den lille som du kjenner så godt, men samtidig ikke kjenner i det hele tatt er fantastisk ❤️
  Jeg har hatt to keisersnitt (hastesnitt begge), og tusen takk for at du setter temaet på dagsorden! Har hørt flere ganger at jeg ikke «har født på ordentlig».. Vi må heie på hverandre!
  Husk drikkeflaske, romslige klær til deg, babyer kan være kald etter fødsel så noe godt hun kan ha på er gull.
  Masse lykke til ❤️

 • Reply July 18, 2018

  Anniken

  Jeg har fått to barn og før fødsel nummer to pakket jeg en bag som stod igjen i bilen, og en som ble med på fødestuen. På den måten slapp jeg å ha med masse jeg ikke kom til å få bruk for første dagen/kvelden uansett. Så kunne heller far ta med den andre bagen da baby og jeg hadde kommet oss på barsel ? jeg hadde keisersnitt på riksen med første, og det gikk så fint! Masse masse lykke til

  • Reply July 18, 2018

   Marianne Jemtegård

   Det virker smart å dele opp bagasjen, så slipper jeg å være hun som kommer med hele flyttelasset på Riksen. Haha. Tusen takk!

 • Reply July 18, 2018

  Marianne

  Husk smokk?voldsomt sugebehov på de små,og ikke gøy å måtte bruke puppen som smokk ?jeg ventet en uke med smokk til min første,men hadde med på sykehuset til nr.2 og 3? Masse lykke til!?og ikke gi opp ammingen selvom det kan være vondt i starten,og spør om hjelp hver gang du skal legge til brystet i starten!

 • Reply July 20, 2018

  Henriette

  Et lite pakketips, våtservietter til den seige babybeken og babynest! Jordmor tipset meg om å ta med babynest, og veldig glad for at jeg gjorde det. Mellom amming og kos, kunne babyen kose seg der. Masse lykke til 🙂

 • Reply July 20, 2018

  Mali

  Da jeg tok keisersnitt med nr 2 hadde jeg mye smerter i magen dagene etterpå, ved hoste og bevegelse. Brukte da et magebelte/brokkbind som la press på snittet og virket smertelindrende! Hadde ikke klart meg uten, brukte det også når jeg kom hjem! Tørket aprikos for forebygge hard mage?( får sterke smertestillende og magen kan stoppe opp litt)
  Masse lykke til?

 • Reply July 24, 2018

  Liv

  Om du har en type bind du foretrekker, ville jeg ha tatt det med ☺️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.