Spa med barn i magen

Er det trygt å ta boblebad og sauna når man er gravid?

Etter den forrige posten min har jeg fått mange spørsmål fra dere om hvorvidt det er trygt å reise på spa når man er gravid. Er det fare for infeksjon når du bruker boblebad? Og hva med sauna eller hamam? Og ikke minst – er det noen behandlinger man bør unngå eller noen man spesielt bør unne seg i graviditetsperioden?

Jeg sjekket med både lege og jordmor før jeg reiste til Tallinn, nettopp fordi jeg lurte på mye av det samme selv. Og her er det jeg erfarte: Å reise på spa er i utgangspunktet helt ufarlig, så lenge du og baby i magen er i god form. Husk at spa kan gjøre deg mer avslappet eller direkte trøtt, så hvis du allerede sliter med tretthet under graviditeten er kanskje ikke en spaferie å foretrekke. Selv har jeg masse energi og jobber som vanlig, så en “spa-break” på vakre Telegraaf Hotel var midt i blinken for meg.

Det første mange lurer på, er om det er trygt å ta boblebad. Og hvis du er urolig for infeksjoner, kunne både lege og jordmor fortelle meg at sjansen for at noe skal skje med deg eller den lille er forsvinnende liten. Selvsagt velger du et skikkelig spa med renseanlegg og ordnede forhold, siden du ikke ønsker å bli syk under graviditeten, men den lille i magen svømmer uansett trygt rundt mens du koser deg blant boblene. Slimproppen, som det så raffinert heter, beskytter nemlig fosteret under hele graviditeten, noe som også gjør at det ikke er farlig å for eksempel ha sex.

Det eneste du skal passe på, er å ikke boble for lenge, eller sitte alt for lenge i sauna. Kroppen din skal ikke overopphetes i denne perioden. Men så lenge temperaturen ikke er ubehagelig høy, og du ikke sitter lenger enn 20-30 minutter (jeg klarer maks 10 av gangen uansett), er det ingen fare for verken deg eller den lille.

Når det gjelder kropps- og ansiktsbehandlinger som bør unngås, er listen lang. Men så lenge du informerer spaet i forkant om din graviditet, tar de stort sett alle hensyn for deg. Hold deg unna drenerende behandlinger og sportsmassasje, og hvis magen er blitt stor og fin er også alle behandlinger som krever at du ligger på magen utelukket. Hold deg unna kraftige ansiktsbehandlinger som syrepeeling og alt med retinol, og vent selvsagt med botox, restylane, mesoterapi eller liknende behandlinger som krever nålestikk eller annen smertefull kost. Det kan vente til etter at du er ferdig med å brystføde.

Jeg valgte meg sukkerskrubb på kropp (så deilig å få vekk død og gusten vinterhud), en avstressende skulder- og nakkemassasje, en dyprens i ansiktet med milde og grønne produkter, og masse fuktighet i form av oljer både til kropp og ansikt.

Nyt spatiden med velfortjent egenpleie, og sett av tid til å nyte ventetiden sammen med noen du er glad i. Mammaspa er helt fantastisk, så lenge du tar noen små, enkle forholdsregler. Så boble, skrubb og kos deg med god samvittighet, og husk: En glad mamma gir en glad baby.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.