Ull helt innerst

foto (4)Å bære myk, fin ull tett mot kroppen er ikke bare varmt og veldig behagelig. Det er også typisk norsk! I dag snakker jeg om ullundertøy og -koseklær på God morgen Norge.

Det er få land i verden som kan måle seg med Norge når det kommer til forkjærlighet til ull. Visste du for eksempel at vi nordmenn i snitt har nesten 40 prosent mer ullplagg i skapet enn engelskmennene? Selv ikke våre naboer i Sverige er i nærheten av å ha så mange ullplagg per innbygger som oss. Kanskje ikke så rart da, at vi også ligger i verdenstoppen når det kommer til design i myk, god og varmende ullkvaliteter? Merker som Wild Wool, Woolland og With & Wessel er bare noen av mange eksempler på funksjonell, praktisk og stilig design av og for norske kvinner og menn.

Å kle seg i ull er med andre ord typisk norsk. Men hvis du tror at den myke, tynne genseren din eller stillongsen din kommer fra norske sauer, så tar du stort sett feil. Den tradisjonelle, norske sauen har korte, strie hår, og eksporteres stort sett ut av landet for å brukes til tepper (har du for eksempel vært på en cruisebåt er sjansene god for at teppene du gikk på kommer fra norske sauer!). Tett mot huden foretrekker vi i dag finere kvaliteter som kashmir og merinoull.

foto (4)-kopi 2

Hva er merinoull?

Merino er ikke en sauetype, men en kvalitetsbetegnelse på ull. Denne ulla har tynnere fibre enn vanlig, norsk saueull, og klør derfor ikke. Det finnes sauer med ull i merinokvalitet i Norge, men i all hovedsak blir de fleste norske merinoproduktene laget av ull importert fra Australia.

Hva er kashmirull?

Kashmirull kommer fra Kashmirgeita, som har sin oprinnelse fra fjellområdet Kashmir mellom India og Pakistan i Himalaya. Denne ullen er ekstra fin og eksklusiv, og i motsetning til vanlig saueull klør den ikke. I tillegg isolerer den ekstremt godt, noe som har gjort den ekstra populær i tynne, varme gensere og lange sjal.

Slik behandler du ulla di:

Hvis du ønsker å bruke vaskemaskinen, så er det viktig å holde seg til ullprogram og bruke vaskemiddel spesielt laget for ull (som Milo). La plaggene ligge på et håndkle på gulvet når de skal tørke, ellers strekker de seg lett.

foto (4)-kopi

Disse plaggene ble vist på God morgen Norge TV2 i dag:

På meg: Midnattsblå kjole i kashmirull fra WoolLand og strømpebukse fra Oroblu.

Sports-bh og boxer i ull fra Pierre Robert.

Rosa ullsinglet med blondekant i merino fra Lindex.

Sort ullsinglet med blondekant i merino fra Pierre Robert.

Gråmelert merinogenser med sort skrift (Live, Laugh, Love) fra WoolLand.

Gråmelert kashmirjakke med hette fra WildWool.

Boxer og rosa ullgenser med snørosemønster fra Kari Traa.

Blå tights med stoffdekor fra WoolLand.

Luer i merinoull fra Wild Wool.

Joggebukse i grå merinoull og matchende genser med blå detaljer på skuldrene – begge til herre – fra WoolLand.

Ullstrømper som rekker over knærne fra Pierre Robert.

Grå leggevarmere i ull fra Lindex.

Ulltøfler i luksuskvalitet, med skinnsåle, fra Wild Wool.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.