Velg solbrille etter ansiktsform

DSC_0023Å velge rett solbrille handler ikke først og fremst om stil eller mote. Du må finne modellen som matcher din ansiktsform!

Jeg elsker solbriller! De er glamorøse – prøv å tenke deg en filmstjerne uten et par mørke solbriller på nesa? De gir deg beskyttelse – mot både solstråler og mot øyne som ellers ville avslørt at du var litt for sent ute i går. Og de er den enkleste (og gjerne også billigste) måten å oppdatere stilen din på. Med vårsolen kommer det alltid en tsunami av nye solbrillemodeller, klare til å gi deg og garderoben din et trendløft. Men før du går for de runde speilbrillene som Rihanna lager trutmunn i, eller de skillpaddemønstrede hornbrillene som din favorittblogger har på nesa, så bør du ta deg en titt i speilet. For, som med alt annet i stilens verden, så handler det ikke først og fremst om hva som er trendy, men hva som kler akkurat deg!

OVALT ANSIKT

DSC_0010Et ovalt ansikt oppfattes allerede som velproposjonert og symetrisk, og du kan dermed leke deg med alle brillemodellene.  Men la det være sagt at mange av sommerens aller heteste modeller, som de svært runde mini-brillene med overdreven innfatning, stort sett gjør en svært dårlig jobb med å få frem de vakreste trekkene hos brukerne sine. Her handler det mer om å være kul enn å være vakker. Men hvis du er på jakt etter en brillemodell som er flatterende, går du nesten aldri feil med en litt overdimensjonert cateye-brille (såkalt “oversized cateye”). Med sine ytre kanter skrått pekende opp gir de automatisk et mini-ansiktsløft! Bare pass på å ikke velge en veldig liten variant hvis ansiktet ditt ikke er en størrelse ekstra small.

Se etter: Alt, din heldiggris! Et ovalt ansikt kan leke seg med alle stiler, så hvorfor ikke prøve noen skikkelige divabriller? Det er hetere enn noensinne denne sommeren. Jeg har plukket ut et herlig syttitallspar som virkelig skriker etter oppmerksomhet fra luksusbrillemerket Dita, til kr 3 790,-. Dolce & Gabbana står bak et helt arsenal av divabriller denne sesongen, og disse herlighetene med marmorert gullmønster koster kr 2 040,-. Nederst på bildet ser du et godt eksempel på en overdimensjonert cateye, fra verdens kanskje kuleste brilledesigner Linda Farrow. De koster kr 3 290,- og kan sammen med resten av brillene på bildet kjøpes hos Synsam.

FIRKANTET ANSIKT

DSC_0023Du er veldig heldig denne sesongen, for aldri har det vært lettere å finne briller til deg som har et ansikt med både bredde og lengde. Runde former er det du skal se etter, for trikset når det kommer til å velge briller, er å balansere ut ekstremene i ansiktet vårt.

Kort fortalt går det å finne rett brille ut på følgende:

Naturlig søker vi mennesker etter symetri, både i arkitektur, kunst og i andre mennesker. Symetri oppfattes som vakkert, og jo mer balansert våre trekk er, jo vakrere fremstår vi til omverdenen. Du kan selvsagt velge i gi en lang blås og fis til alt som heter konvensjonell skjønnhet og velge briller utelukkende etter humør, smak eller stil. Og det applauderer jeg selvsagt! Men hvis du ønsker en hjelpende hånd til å guide deg gjennom jungelen av stiler, for å finne det som kler deg best, er dette stedet for deg!

Som sagt bør du se etter runde former for å balansere ut dine naturlig kantede trekk. Deretter bør du vurdere størrelse. Hvis du har et stort ansikt, vil små, runde briller gi illusjon av enda større ansikt, og motsatt vil en større brille forminske ansiktet ditt, og dermed skape balanse.

Se etter: Runde eller ovale briller. Gjerne med spennende detaljer. Hvorfor ikke prøve et par runde briller med trendy gult speilglass fra TOMs (ca kr 1 299,-), eller skilpaddemønstrede briller fra Tommy Hilfiger? De store, matte brillene i sort er fra svenske Cheap Monday, som er et helt nytt og veldig kult brillemerke fra kjeden Specsavers. Og gode nyheter: Hvis du har lyst på både Tommy Hilfiger og Cheap Monday, kan du få begge – med din styrke i – for kr 1 595,- gjennom Specsavers “to for en” brilledeal!

HJERTEFORMET ANSIKT

DSC_0016

Et hjerteformet eller triangulert ansikt har høye kinnbein, bred panne og smalere hake. Den samme regelen gjelder her: du skal balansere ut ekstremene for å oppnå så mye symetri som mulig. I dette tilfellet vil du skape illusjon av tyngde mot haken, samtidig som blikket skal løftes. Velg derfor briller som er ovale eller runde i formen.

Se etter: Pilotbriller! De er en evig klassiker som er ekstra kledelig til deg. I sommer kommer de klassiske Ray-Ban “Aviator”-brillene i kult, farget glass! Disse er fra Synsam og koster kr 1 590,-. 

RUNDT ANSIKT

DSC_0021 Et rundt ansikt er bredest akkurat ved kinnbeina, og har runde former langs kinn og hake. Her kan du med fordel leke med sesongens mange solbriller med firkantede og skarpe vinkler, for å gi med kant til ansiktet. Hvis du ønsker å skape en effekt av et smalere ansikt, er også cateye-brillen en sikker vinner.

Se etter: Skarpe kanter, og vær ikke redd for å prøve rektangulære briller! Prøv deg på en tøff og retroinspirert brille i striestoff og gull fra Toms (kr 1 299,-). Brilleglassene er ganske firkantede, mens blikket løftes en anelse opp over kinnbeina, som er ditt bredeste punkt, med den spennende rammen. Andre gode valg er en oversized utgave av den så klassiske “wayfarer-modellen” til Ray-Ban, her i en mørk og sober tolkning fra Toms. Disse kan du få hos Krogh optikk for kr 1 299,-. Større briller har forøvrig en slankende effekt på ansiktet. Nederst på bildet ser du en rett og stram brillemodell i trendy skilpaddemønster, fra Dolce & Gabbana, til 2 640,- hos Synsam.

6 Comments

 • Reply March 25, 2014

  Lene Johannesen

  Takk for tips, nå skal jeg ut å shoppe solbriller!

 • Reply March 25, 2014

  Janne

  Hvor er den brune jakken du hadde på deg på God Morgen Norge i dag fra? Er på jakt etter en lignende 🙂

  • Reply March 25, 2014

   Marianne Jemtegård

   Hei! Jakken min er fra Joseph, og jeg kjøpte den i Stockholm for tre år siden, dessverre. 🙁 Men håper du finner noe som likner der ute. Kamelkåpen er jo en klassiker som aldri går av moten. Lykke til!

 • Reply March 25, 2014

  Silje

  Hei! Jeg så du viste frem noen blå briller med blomster motiv på. Lurer på om det kanskje var d&g, men finner dem ingen steder!! Vet du hvor jeg kan få tak i dem? 🙂

  • Reply March 25, 2014

   Marianne Jemtegård

   Det stemmer! De var fra Dolce & Gabbana, og jeg lånte de fra Synsam på Karl Johan. De er råfine!

 • Reply March 26, 2014

  Silje

  Takk for svar :-DD

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.