Velkommen til fremtiden

Jeg er så stolt og glad over å få lede Esmods Diplomvisning 6. juni. Dette er grunnen.

6. juni har du mulighet til å få se et nytt kapittel i norsk motehistorie utfolde seg på catwalken for aller første gang. Og aldri har det vært mer spennende å få være med på å fortelle denne historien enn akkurat nå. I år er jeg på scenen både som med-arrangør, musikalsk ansvarlig og som konferansier. Og sammen med mine med-arrangører Fredrik Borenstam og Andreas Tangberg er jeg stolt, glad og ydmyk over å få æren av å være med på lanseringen av morgendagens designstjerner.

Den norske klesbransjens suksesshistorier er mange og lette å spotte i dagens mediebilde. Supermodeller inntar verdens største catwalk – de paparazzofylte gatene i New York og London – i design signert Edda Gimnes, Holzweiler og Christina Ledang. Og i parisiske butikkvinduer funkler blomstrende kreasjoner og skarpe snitt fra By Timo og FWSS. Den skandinaviske motetronen er endelig i ferd med å bli mindre blågul, og mer rød, hvit og blå. Og det beste av alt er at vi denne sommeren kan observere moterevolusjonen fra første rad, utfoldende rett foran øynene våre.

Norsk design er i vinden som aldri før. Men hva kjennetegner egentlig norsk design? Personlig tror jeg at vår gamle kjærlighetsaffære med praktisk sportstøy og nærhet til naturen er noe av vår største styrke som motenasjon. I en verden hvor bærekraft, grønn bevissthet og en higen etter noe ekte og naturlig er « det nye sorte », har vi nordmenn det aller beste utgangspunktet for å lykkes. Hvordan hver enkelt designer velger å tolke dette utgangspunktet er derimot en helt annen, og langt mer mangefasettert, historie. På Esmods visning 6. juni får du bevitne 16 ulike kolleksjoner fra 16 ulike talenter. Og styrken ligger nettopp i deres brede palett, deres unike blikk og deres evne til å fortelle sin personlige historie ved hjelp av nål, saks og noen meter toile.

I en nasjon velsignet med olje og andre naturressurser har man lenge undervurdert viktigheten av å satse på innovasjon og ungt pågangsmot innen de kreative bransjene. Men hvis vi skal ha noe å leve av når oljeeventyret dabber av, så er morgendagens kommersielle kreatører en av våre absolutt viktigste ressurser. Norge brenner i dag inne med uforløst potensiale som bare venter på å ta verden med storm. I våre naboland har man for lengst forstått viktigheten av offentlig støtte til utvikling. I Norge må vi fortsatt stort sett ta til takke med den jobben som ildsjeler legger ned, sammen med kommersiell sponsing og beinhard jobbing fra designerne selv. Derfor er jobben som Elinor og resten av teamet på moteskolen Esmod gjør så viktig. Å kunne møte verden med et diplom fra Esmod er et kvalitetssegl og en døråpner inn i fremtiden, og et bevis på at drømmen din er gull verdt.

Derfor er det en ekstra stor glede for meg og resten av produksjonsteamet å få løfte opp og vise fram årets diplomstudenter og deres medelever på Esmod. Og jeg håper å finne deg i salen på Chateau Neuf denne kvelden. For kun ved å vise interesse, engasjement og åpenhet, kan vi virkelig si at vi investerer i den nye generasjonen med talent i Norge. Og jeg tror at du vil bli både overrasket, imponert og utfordret av det du ser på catwalken.

Bli med på moroa: Sikre deg billetter til Esmod Diplomvisning 6. juni.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.